Äta rätt

Ja det är inte det lättaste att veta vad man ska äta för att det ska bli rätt.

Rätt eller fel

Hur lyckas man äta rätt?

Man blir bombarderad från alla håll och kanter på vad du ska göra för att äta rätt. Det kan vara från olika medier, som tv, Facebook, Instagram, Twitter, tidningar som att bara nämna några. Dessutom kan det vara ett stor diskussionsämne på jobb. Då man pratar om att man måste banta och går ner i vikt och så vidare.

Visst det kanske är så att du behöver och bör tänka på vad du äter. Men det är ju inte säkert att det är rätt metod för dig som dina kollegor pratar om och testar, eller det du ser på tv eller i tidningarna. Så det är inte konstigt att du kan bli förvirrad i all den djungeln av goda råd.

Vi på Virtu ska försöka guida dig till några goda råd och tips.Vill du försöka är det naturligtvis upp till dig. Testar du några av våra förslag så ge det en månads tid så du ser om det gör någon verkan eller inte. Du kanske blir positivt överraskad.

De förslag vi lägger ut har vi på Virtu testa på oss själva för att kunna ge en rättvis bedömning och ge feedback på vad vi tyckte om själva metoden.

De metoderna vi kommer ge råd och tips om är:

  • 5:2 Dieten
  • LCHF – metoden
  • Tallriksmodellen

Saknar du någon metod eller något annat angående hur och vad man ska äta. Eller vill ge feedback eller har frågor så tveka inte att kontakta oss på: info@virtu.nu

Nyttig mat

Dieten

Hur fungerar då 5:2 dieten?

Dieten står för att under två dagar i veckan så fastar du och de övriga fem dagarna äter du som vanligt. Sprid ut fast-dagarna under veckan gång. Man bör inte lägga dem efter varandra. Och äter i princip vad du vill så länge det ligger runt cirka 2 000 kalorier per dagen de övriga dagarna så är chanserna stora att du går ner i vikt. Men framför allt mår bra.

Det är inget som är ”förbjudet” äta, utan du kan äta godis, chips och pizza så länge du håller dig runt 2 000 kalorier. Så det som rekommenderas är att ha en viss tanke på vad du stoppar i dig för att inte blir hungrig. Därför kommer du snabbt lära dig vilka maträtter som har lågt kaloriintag och som är mättande. Så i princip kan du äta mycket av kött, fisk och ägg som har ett högt proteinvärde men lågt kalorivärde. Dessutom gäller det grönsaker som till exempel tomat och gurka eller frukter som apelsiner och äpplen.

Du kan dricka vatten, kaffe och thé så länge du minimerar sockerintaget. Äter man för mycket socker så ökas energiförbrukningen och du blir hungrigare fortare. Begäret försvinner efter ett tag.

Under fastedagarna så äter du ändå, men bara runt 500 – 600 kalorier per dag. Vilket triggar kroppen att göra sig av med överskottsenergi.

Ett tips är att se till att ha många små mål mat per dag så minskar du risken för att bli hungrig. Det finns många bra recept på nätet.

Vad tycker vi på Virtue?

Vi var tre stycken som provade 5:2 dieten och vi kom fram att det var de första två veckorna som var värst innan vi kom in i våra rutiner och innan vi hade fått ihop några recept. Det var inte så krångligt och vi blev positivt överraskade. För oss tre så innebar det en viktnedgång på cirka fem kilo på en månad.

LCHF – Metoden

LCHF har betydelsen ”Low Carb, High Fat” vilket betyder på ren svenska att man ska äta lite kolhydrater och mer fett. Kanske låter krångligt men det kallas även för ”Njutmetoden” eftersom du får äta en massa god mat och blir mätt och dessutom ändå gå ner i vikt. Som i slutändan din hälsa vinner på.

När du börjar med LCHF kan det verkar besvärligt och ändra kanske sina matvanor radikalt. Men som nybörjare så ska du börja med att undvika socker- och stärkelserik mat som pasta, bröd, potatis och godis. Ät istället naturligt fett som riktigt smör med hög fetthalt eller använd olja.

Dessutom så undvik sötningsmedel. Det ger bara tomma kalorier och gör dig hungrig fortare. Ät inte margarin eller härdade fetter.

Det som är bra att äta är ovanjords grönsaker och proteinrika källor som fisk, kött och ägg.

Nötter och frukter som har mycket socker bör du undvika så mycket som möjligt.

Det går utmärkt att dricka vatten, kaffe, thé. Och till festen är det torrt vin, whiskey, konjak, vodka eller drinkar utan socker
Max 20 gram kolhydrater per dag. Följ tumregeln max 5 gram kolhydrater/100 gram.
Ät tills du är mätt och drick mycket vatten. Och skulle du känna dig trött så salta lite extra på maten.

Finns några fällor, mjölk innehåller mycket kolhydrater. Snabbmat är oftast inte den bästa lösningen utan laga maten själv så har du koll. Godis du bör hålla dig till är mörk choklad. Ät inte för mycket protein för det kan försvåra din viktnedgång.

Vad tycker vi på Virtue?

Vi var två som testade och det var lite krångligt i början innan vi lärde oss vad som innehåller vad. Men vi kom fram till så småningom att det var god mat vi åt. Och vi var sällan hungriga. Speciellt eftersom vi gillar skaldjur bägge två så det var lätt att se till att få med proteinerna hela tiden. Viktnedgången låg hos oss på cirka sex kilo på en månad.

Tallriksmodellen

Tallriksmodellen är egentligen det sätt som alla borde äta för att må bra. Den gör att du får en balanserad måltid. Vilket betyder att du får en öka mängd av grönsaker som ser till att du får alla vitaminer och kosttillskott som du behöver. Vilket leder till att du få en bra energibalans och mår bättre.

Den moderna tallriksmodellen är inte en längre, utan finns i två olika modeller. En modell för personer som rör på sig och en modell som rör mindre på sig. Tallriksmodellen för den som rör mindre på sig innehåller mindre energi vilket du inte har behov av.

När man äter efter tallriksmodellen betyder det att man ska halva tallriken grönsaker, en kvarts pasta, ris eller potatis och en kvart kött, fisk, (proteiner).

Vi börjar med modellen för personer som rör på sig. Då ska grönsakerna och pasta, potatis, ris eller någon annan typ av kolhydraterna, gärna då i fullkorn, vara lika stora och en kvart av någon typ av proteiner.

Rör du dig mindre så gäller det att öka på med grönsaker och minska kolhydraterna och har kvar kvarten av proteiner.

Detta sätt är lätt att göra och inte svårt att hålla reda på. Så blir det inte krångligt att äta rätt. Att sedan äta enligt tallriksmetoden gör att du är miljösmart på köpet är bara ett stort plus. Eftersom du ökar mängden mat från växtriket som innebär en bättring för miljön.

Vad tycker vi på Virtue?

Vi alla provade denna metod och var positivt överraskade eftersom vi tyckte det var lätt att hålla reda på. Något om passar alla. Dessutom så kände vi oss mätta och inte behövde gå och småäta. Utan tog en frukt som mellanmål. Att det ledde till en liten viktnedgång var bara ett plus.

Hör av dig!

Hör av dig till oss med tips och ideér

Vi är alltid öppna och tacksamma för era åsiker

    Virtue är en samling av tjejer och killar som beslutade oss för att slå ihop våra kloka huvud och dra nytta av våra erfarenheter för att kunna hjälpa andra i att äta och mår bättre.

    Kontakt